Безплатни педиатрични прегледи по Национална програма „Детско здраве - Пирогов“ стартират на 4 юни 2022 г. от град София.

 

Проектът се организира от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ и Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз. 


 

Безплатното преглеждане започва от столицата, като консултациите ще бъдат извършвани в Медицински център Пирогов в събота, 4 юни 2022 г. от 8:30 до 14:30 ч.

 

Необходимо е предварително записване на час на телефонен номер 02/91 54 403 всеки работен ден от 8:00 ч. до 14:00 ч. 

 

В случай че желаещите да получат безплатна консултация са много, болницата има капацитет да осигури прегледите, така че никой да не бъде върнат, увери заместник-изпълнителният директор по медицинската дейност и ръководител на клиниката по детска хирургия към “Пирогов" проф. д-р Христо Шивачев пред Българската национална телевизия (БНТ).

 

През последните две години програмата не се състоя поради ограниченията, предизвикани от Covid пандемията. Проф. Шивачев обясни, че се е търсела помощ, едва когато децата са били в остри състояния.  

 

“Кампанията не е еднократен акт. Идеята е да бъде изнесена към областите, където няма този набор от специалисти. Идеята е те да отидат там, където има нужда от тях. Директори на болници или кметове на населени места, които смятат, че имат нужда, са се обаждали и съответно сме организирали провеждането на тези профилактични прегледи”, обясни заместник-изпълнителният директор по медицинската дейност на "Пирогов" пред БНТ.

 

Основната цел на програмата е да предостави бърз и лесен достъп на деца до медицински специалисти с висока експертиза. Тя се фокусира върху превенцията и ефективната навременна профилактика. 

 

В Национална програма „Детско здраве - Пирогов“ вземат участие лекари от следните специалности: детска урология, УНГ болести, очни болести, детска хирургия, детска ортопедия и травматология, детска кардиология, детска неврохирургия. Специалист в областта на образната диагностика оказва съдействие за прецизната диагностика и планиране на лечението на малките пациенти.

 

В резултат на екипната работа от началото на програмата през 2013 г. до прекъсването ѝ преди пандемията, хиляди деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – лечение и съответно проследяване, заявяват от "Пирогов".