Клиниката по детска анестезиология и реанимация на УМБАЛСМ „Пирогов“ се сдоби с мултипараметричен монитор за проследяване на жизнените показатели на деца и възрастни. Уникалната апаратура бе дарена от собственика на верига за детски стоки и играчки, по партньoрски проект с Български червен кръст

 

„Това дарение ще направи лечението на нашите малки пациенти по-нестресиращо, ако мога така да кажа, по-малко болезнено, защото на някои от тях се налага да им взимат показатели на всеки 6 часа, особено на тези, които са настанени в Детска реанимация. Представете си какво е за едно дете да го бодат през 6 часа, а с този апарат това нещо ще бъде избегнато“, каза проф. Асен Балтов, директор на лечебното заведение. Той подари почетния знак на „Пирогов“ на дарителя Мариан Колев, който му връчи техниката. 


 

Мониторът Radical 7 е вторият подобен апарат у нас. Той разполага с три режима на работа – неонаталогичен, педиатричен и за възрастни. „За нас това е един изключително ценен уред. Той ни дава възможност по неинвазивен начин да отчетем хемоглобина, освен пулса на детето и насищането с кислород, което вече е един стандарт в анестезиологията“, каза пред Bulgaria ON AIR доц. Румяна Андонова, началник на Клиниката по интензивно лечение на деца в „Пирогов“. Тя обясни, че при малките деца обемът на циркулираща кръв е много малък – около 400 милилитра или дори по-малко. А с уреда лекарите могат лесно да научат кога детето се нуждае от кръвопреливане, да спестят излишни убождания на детето и разходи, свързани с кръвопреливане и консумативи. „Това е наша много стара мечта, на повече от 10 години и сме с огромна благодарност към дарителите“, каза още тя. 

NEWS_MORE_BOX

 

Уредът е на стойност близо 23 хил. лв. Той разполага със специален сензор, който се поставя на ръката или крака на пациента. Така бързо и лесно изчислява показателите му. Може да се използва по време на операция или за транспортиране на новородени, съобщиха още от „Пирогов“. 

 

Вижте още за уникалната апаратура във видеото: