Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ обяви създаването на “Библиотека Малък герой“. Откриването бе на 2 април 2022 г. в Международния ден на детската книга. 

 

През спешните кабинети на "Пирогов" за 2021 г. са преминали над 22 хиляди деца, като голям брой от тях са били хоспитализирани. Детската библиотека е обособена на територията на всички клиники и отделения, където се приемат и лекуват деца от 0- до 18-годишна възраст. 


 

Десетки книги бяха дарени на болничната библиотека от общо 8 издателства и голяма верига книжарници. На събитие по случай празника даренията приеха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Поромански, заместник изпълнителният директор по медицинската дейност и началник на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев  и Маргарита Стоянова – главна медицинска сестра. 

 

Присъстваха още старши медицински сестри от детските отделения на болницата, както и представители на част от издателствата.

 

„Благодарение на помощта, която ни оказвате, дарявайки тези книги, имаме възможност да направим престоя на малките пациенти по-лек и не толкова травмиращ. Вярвам, че книгите ще заместят поне малко смартфоните“, каза проф. д-р Иван Поромански.

 

„Щастлив съм, че имаме възможност да надградим съществуващата библиотека като я разширим. До този момент нямахме такава във всички детски отделения. От днес, освен психологическата подкрепа, която оказваме на децата по време на престоя им в "Пирогов", с предоставените книги ще възпитаваме и развиваме ценности и умения за общуване в нашите малки герои“, подчерта проф. д-р Христо Шивачев.

 

Всички дарени книги в полза на инициативата ще получат специално създаден печат „Библиотека Малък герой Пирогов“ преди да намерят място в ръцете на поредния малък герой в най-голямата болница за оказване на спешна медицинска помощ в България.

 

Клиниката по детска хирургия на "Пирогов" лекува аноректална агенезия, апендицит, вродени аномалии, гнойно-деструктивни белодробни заболявания, ехинококоза (кучешка тения), ингвинална херния и хидроцеле, крипторхизъм, обущарски гърди (pectus excavatum), пилорна стеноза, пневмоторакс, придобити заболявания на хранопровода и стомаха и пъпна херния. 

 

В клиниката работят 17 лекари с  придобита специалност по обща и детска хирургия, от които един професор, двама доценти, петима асистенти и главни асистенти, както и седем специализанти по детска хирургия. В клиниката има на щат и четирима педиатри, както и един клиничен психолог.

 

В клиниката ежегодно се преглеждат над 30 000 деца и се приемат над 10 000 деца с хирургични заболявания. Извършват се средногодишно към 3000 операции.