Столичната спешна болница „Пирогов“ организира на 17 и 18 юни акция за даряването на кръв в подкрепа на Националния център по трансфузионна хематология.

 

„Кръводаряването стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Вземането на определеното количество кръв е преценено така, че да не застраши Вашето здраве”, разказва началникът на Лабораторията по трансфузионна хематология към „Пирогов” д-р Евгения Шурлиева.


 

Кръводарителският пункт в „Пирогов“ ще бъде разположен на втория етаж в болницата (високото тяло), в зала „Емил Таков”. Работно време ще бъде от 08:30 до 13:30 часа.

 

Хората, които желаят да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително в онлайн формуляра на „Пирогов“:

 

- За 17 юни, четвъртък

 

- За 18 юни, петък

 

Дарителите, които са преболедували COVID-19 и са се възстановили от заболяването, ще могат да дарят кръв 40 дни след последния им положителен тест.

 

За тези, които са решили да се ваксинират, даряването на кръв ще бъде възможно 28 дни след поставяне на втората доза на ваксината срещу COVID-19. Кръв няма да се взема от кандидат-дарители между двете дози на ваксините срещу COVID-19.

 

Какво трябва да знам, ако дарявам кръв за първи път?

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Количеството кръв, което се взема, е 450 мл. Кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал.

 

През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. При всяко кръводаряване се попълва въпросник относно здравословното състояние. Следва преглед и личен разговор с лекар. Предварително се изследва хемоглобин. Когато хемоглобинът на дарителя е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряване не се разрешава.

 

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря представлява опасност за здравето на дарителя.

 

Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Жените имат право да даряват кръв 4 пъти в годината, а мъжете – 5 пъти.

 

Има ли значение каква кръвна група съм?

Кръвната група няма никакво значение, защото дарената кръв се използва при пациенти с кървене и тежки животозастрашаващи състояния.

 

На кого помагам с дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение на пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания.

 

Мога ли да се заразя с SARS-CoV-2?

 

В кръводарителския пункт всички противоепидемичните мерки ще бъдат спазвани стриктно, подчертават от „Пирогов“. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. В помещенията за кръводаряване предварително са включени бактерицидни лампи с цел почистване на въздуха и всякакви повърхности.