Модерен монитор за наблюдение на жизнените функции на деца беше дарен на Детската хирургия на болница „Пирогов“. Дарението е по проект „Да дадем шанс на детското сърце“ по идея на Ротаракт клуб София – Тангра.


Началникът на Детския комплекс и Клиниката по детска хирургия доц. д-р Христо Шивачев прие лично дарението като благодари за апаратурата и жеста към пациентите на Пирогов. Доц. Шивачев посочи, че добрите дела трябва да бъдат помнени и давани за пример, особено в днешното забързано ежедневие. 


Началото на историята на Клиниката по детска хирургия в болницата „Пирогов“ е поставено през 1952 г., когато се разкрива първото в България отделение по детска спешна коремна хирургия. Днес Клиниката е утвърден Национален център по проблемите на детската хирургия и Център по комбинирана травма. Денонощно се оказва специализирана и висококвалифицирана спешна, срочна и планова диагностична и лечебна дейност при деца на възраст от 0 до 18 години. Клиниката е лидер в лечението на болестеите на ингвино-скроталния район, а като републикански консултативен и лечебен център в Клиниката се превеждат и всички най-тежко болни деца с такива заболявания от цялата страна. Тя е и база за обучение на студенти по медицина, както и Национален център за следдипломна квалификация на детски хирурзи и общи хирурзи, педиатри, специалисти по спешна медицина, общо-практикуващи лекари.Междувременно УМБАЛСМ „Пирогов“ бе отличена за „Иновативна болница“ на 2018 г. от инициативата „Лекарите, на които вярваме“ на вестник „24 часа“. Награда беше връчена на изпълнителния директор на университетската спешна болница проф. д-р Асен Балтов, а в тазгодишната „Лига на лекарите“ влизат общо 23 специалисти от „Пирогов“.

 

Сред имената на отличените са проф. Асен Балтов в категория „Ортопедия и травматология“, неврохирургът проф. Николай Габровски, детският хирург доц. Христо Шивачев, травматологът проф. Диян Енчев - координатор на Специализирания травматологичен комплекс, гръдният хирург проф. Александър Червеняков, анестезиологът проф. Стоян Миланов, доц. Маргарита Гешева - началник на Клиниката по токсикология и др.