Критичен случай отново преплете усилията на две от водещите болници в страната. Лекари от Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ и Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ изродиха преждевременно, по спешност бебе на ранена в катастрофа родилка.


21-годишната бременна жена пострадала тежко при пътно-транспортно произшествие между две коли на 10 март. Докарана е в „Пирогов“ с опасност за живота като екипът на Централна реанимация стабилизира състоянието й.


За да бъде спасено бебето й обаче, което е едва в 28-ма гестационна седмица, се сформира съвместен екип между акушер-гинеколози от „Майчин дом“ и „Пирогов“. Лекарите правят всичко, което е по силите им и след продължителна операция израждат момче с тегло 1300 гр., 39 см. Майката и детето са настанени за интензивно лечение и активно наблюдение в реанимациите на двете болници. За последните шест месеца това е вторият случай на съвместна работа на двете болници за спешна реакция при множествени травми от автомобилни катастрофи с бременни. Лекарите наблюдават тревожната тенденция на зачестили случаи на пострадали родилки при катастрофи и се обединяват в необходимостта от съвместна инициатива за повишено внимание и спазване на правилата за безопасност.


Любопитно е да се знае, че в края на 28 гестационна седмица от бременността (колкото е възрастта на спасеното от лекарите дете), бебето обикновено тежи около 1000 грама и е дълго около 35 сантиметра. В този период от бременността то вече може да реагира на светлина и на звук. Мозъчната тъкан нараства бързо, както и нервната активност. Централната нервна система контролира терморегулацията.


Ирисите на очите и космите вече имат цвят. Костният мозък започва да произвежда еритроцити – червени кръвни клетки, тази функция досега се изпълняваше от черния дроб на бебето. Мускулатурата на бебето нараства и тонусът на мускулите се подобрява. При някои бебета растат косми на главата. При всички вече се забелязват ясно вежди и мигли.