Пикът на епидемията от сезонен грип се очаква края на януари и първата седмица на февруари, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Българската национална телевизия (БНТ). В страната вече се появиха първите грипни изолации.

 

След като през изминалите две години на противоепидемични мерки срещу световната зараза Covid-19 възпрепятстваха и разпространението на други вируси, сега сезонният грип се завръща, обясни още здравният инспектор.


 

"С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на последните две, тъй като мерките за Covid покриваха всички останали респираторни заболявания. И между самите вируси конкуренцията е жестока, но този период свърши", заяви доц. Кунчев пред БНТ.

 

Грипната епидемия ще е малко по-интензивна, основно от Южното полукълбо - Австралия и Нова Зеландия, допълни той.

 

"От САЩ съобщават за малко по-рано начало на грипната епидемия в Северна Америка, но за момента не виждам нещо по-драматично, нещо различно или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една нормална епидемия", увери доц. Кунчев.

 

Грипните изолации не са толкова интензивни за момента, но се очаква ускорение на процеса, тъй като като всички вируси грипът се разпространява много лесно, обясни държавният здравен инспектор, като посочи, че не е късно гражданите да се имунизират срещу грипа.

 

Междувременно какво е разпространението на Covid-19?

 

"Очакванията ни към коронавируса засега поне се оправдават. Излязоха 4-5 нови щама на варианта Омикрон и всичките вървят по посочения път - предават се много лесно, но не предизвикват тежко протичане на заболяването и висока смъртност. Всъщност започва да прилича на нормалните респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима", обясни още главният държавен здравен инспектор.

 

Той припомни, че имунизационните пунктове, изградени по време на пандемията, продължават да работят и са достъпни за желаещите да се ваксинират.

 

Новорегистрираните случаи на лица с коронавирус в България за последното денонощие са 153. Това показват данните в Единния информационен портал. Броят им представлява 4,84 % от направените 3 161 теста за последните 24 часа.

 

Настанените в лечебни заведения пациенти с Covid-19 са 368, като 43 от тях са в интензивни структури. Петима души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. Поставените ваксини са 417.