Внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите са първите и най-важни симптоми на набиращия скорост грипен вирус. Първите положителни проби от началото на сезона са получени през изминалата седмица - доказани са три грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).


Епидемичният процес на остри респираторни заболявания и грип в страната постепенно расте, предупреждават от Министерство на здравеопазването. В седмицата 26 ноември – 3 декември 2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 - 4 г., следвана от възрастовата група 5 - 14 г.


Експертите от здравното министерство са категорични, че през следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличи. Очакванията са през януари и началото на февруари да настъпи и пикът на грипните заболявания у нас.Характерно за сезонния грипен вирус е, че периодът от заразяването до появата на първите симптоми е много малък - средно 2 до 5 дни. Предава се по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда.


Най-честите усложнения, които обичайно се очакват при грип са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, пък е абсолютно излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат, предупреждават от Министерство на здравеопазването.


По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.
 
Как да предпазим околните при първи симптоми

  • Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.
  • Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.
  • Използвайте хирургическа маска.
  • При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.
  • Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашляне.
  • Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашляне и кихане.
  • При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.
  • Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.
  • При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.
  • Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.