Петокласници от софийско училище дариха спестяванията си, за да помогнат на децата, които са загубили родител – медик заради пандемията от коронавирус.

 

Благородният жест на децата се случи в навечерието на 120-тата годишнина от основаването на Български лекарски съюз (БЛС).


 

Децата от столичното 23-то СОУ "Фредерик Жолио-Кюри", заедно със своя преподавател Тодорка Гайдова, решили да се включат в кампанията на Лекарския съюз за подпомагане на семействата на загинали от Ковид медици.

 

Тодорка Гайдова се е срещнала с началника на Военномедицинска академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски, за да му предаде символична сума, която учениците от 5„а”, 5”б”, 5”в” и 5”г” са заделили от личните си спестявания в помощ на героите в бяло.

 

„Благодаря им от сърце, трогнахте ме изключително много. Когато разбрах за намерението на децата и че са събирали пари за лекарите, много се притесних. Тази сума ще бъде преведена на фонда, който Български лекарски съюз създаде за подпомагане децата на починалите от Ковид-19 медици“, уточни началникът на ВМА.

 

Жестът на децата показва колко е важно в трудни моменти да бъдем съпричастни към болката на другите, показвайки че можем да бъдем сплотени като общество, коментират от БЛС.

 

На днешната дата, 13-ти януари, Лекарският съюз отбелязва 120 години от своето основаване и 31 години от своето възстановяване.

 

Българският лекарски съюз е създаден през 1901 г. и е втората професионална организация на лекарите в света, след английската.

 

Задачата на организацията в началото била да защитава интересите на лекарското съсловие и да определя техните хонорари. Първият председател на БЛС е д-р Димитър Моллов.

 

С идването на комунистическото управление в България през 1947 г. правителството обединява БЛС с Профсъюза на медицинските работници.

 

През 1990 г. група ентусиасти възстановят Българския лекарски съюз. Още след демократичните промени през 1989 г. започва постепенното обединяване на гилдията, създават се самостоятелни 28 регионални дружества.

 

В началото на 1990 г. БЛС е възстановен и проф. д-р Иван Киров е първият избран лидер на 27-ия Възстановителен събор.

 

Днес в БЛС членуват над 32 хиляди лекари.

 

В края на 2020 г. БЛС стартира инициатива за финансово подпомагане на децата на починалите от Ковид-19 медици под надслов: “За децата на героите в бяло”.

 

За краткото време от старта на инициативата по дарителската сметка са събрани над 13 000 лв. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е сред дарителите със сумата от 5 000 лв.

 

Дарения за семейството и близките на починалите от Ковид-19 медици могат да се правят по банков път по сметката на БЛС:

 

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300

BIC: UNCRBGSF

Основание: МЕДИЦИ COVID-19