Петима души ще получат шанс за втори живот, след като семейството на 15-годишно момче от Пловдив, изпаднало в мозъчна смърт след пътно-транспортно произшествие, решиха да дарят неговите органи, съобщават от здравното министерство.

 

От ВМА, УМБАЛ „Александровска“ и Министерството на здравеопазването изказват своята изключителна благодарност към близките на донора, които, въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


 

Черният дроб на донора вече е успешно трансплантиран от специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) на 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит.

 

Дарените бъбреци са били трансплантирани на двама мъже - на 46 и на 56 години, от екип на УМБАЛ „Александровска“.

 

Трите трансплантации са станали възможни след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив.

 

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

 

На 23 юли пациентът за спешна чернодробна трансплантация е обявен в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” заради остра чернодробна недостатъчност, развила се на базата на тежък медикаментозен токсичен хепатит след проведено лечение за коронавирусна инфекция.

 

На 27 юли е постъпила информация от Агенция „Медицински надзор“, че има донор със същата кръвна група в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Последва незабавна екплантация на черния дроб от екип, ръководен от доц. Васил Михайлов.

 

„Самата трансплантация на черния дроб продължи 6 часа. Мога да кажа, че беше тежка, трудна технически, на фона на усложненията от токсичния хепатит. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, показателите на чернодробната функция се подобряват“, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

 

 „Благодарим и на колегите УМБАЛ „Свети Георги”, на координатора им д-р Костадин Чифлигаров за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите“, коментира още проф. Владов.

 

Междувременно бяха извършени три бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“ в рамките на пет дни. Реципиентите на двата бъбрека от 15-годишното момче са имали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Състоянието и на двамата е стабилно, съобщават от „Александровска“ болница.

 

Преди пет дни в Александровска болница е била извършена трансплантация от жив донор, при която майка е дарила бъбрек на сина си. От началото на годината бъбречните трансплантации в лечебното заведение са 8 на брой - 5 от трупен и 3 от жив донор.