Тази нощ, петият национален протест на специалистите по здравни грижи прерасна в палатков лагер под прозорците на властта. Медицински сестри от различни точки на страната, се събраха още в неделя по обяд пред Министерски съвет за да поискат за пореден път ясни правила за начина, по който се разпределят парите за възнаграждения в сектора и реформи. Първият им протест бе през март 2019 г.


„Исканията ни не са се променили – искаме абсолютна реформа в здравеопазването. Сложихме и това като мото. Искрено се надяваме премиерът да ни приеме, оставаме тук и го очакваме. Ние нямаме друг избор“, заяви медицинската сестра Мая Илиева пред Bulgaria ON AIR.


Медицинска сестра от Пазарджик обясни, че е с 18 години трудов стаж, но младите специалисти, които започват работа в момента стартират с 450 лв. заплата. „Боря се за правата на цялото ни съсловие. Тук сме, за да искаме промени в здравеопазването и еднакви стартови заплати за цялото съсловие, за да може младите хора да имат стимул да учат. Сега и малкото завършили заминават в чужбина. Поне на този етап две минимални работни заплати е нещо приемливо като заплащане“, допълни тя.Друга протестираща от Сливен разказа, че новопостъпилите медицински сестри в лечебното заведение, в което работи, са само две. „В близко време ще има масово пенсиониране на колеги. Предстои закриване на отделения и болници и ще го отнесат малките населени места“.


Повечето протестиращи медицински сестри отново споделиха, че за да оцеляват се налага да работят на две, три места. По думите им, недоволството им от март до сега, е довело до частично повишаване на трудовите възнаграждения в част от лечебните заведения в страната и до обещания от страна на държавата за повече пари за заплати през следващата година. Но това не е достатъчно.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.