Медицинските сестри излизат за пети пореден протест днес пред Министерски съвет. Във Фейсбук страницата си те мотивираха своето недоволство: „В момента пациенти няма – има клиенти, клинични пътеки, търговски дружества, печалба и пари. Няма хуманност, милосърдие, хипократова клетва, човешко отношение. Здравето НЕ Е търговия... Искаме адекватно заплащане за труда, който полагаме и да работим при достойни условия на труд. Всеки български гражданин трябва да има достъп до качествени здравни грижи във всяко едно кътче от страната. Защото пациентите са наш приоритет“.


Специалистите по здравни грижи и днес ще отстояват исканията си за две минимални заплати и отделянето на физиотерапевти, кинезетерапевти и рехабилитатори в отделна съсловна организация, предаде БНР.


„Разчитаме, разбира се, да дойдат много лекари, да ни подкрепят. Разчитаме също на много граждани, пациентски организации. Същите искания, както в декларацията, няма да се откажем, независимо от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не и тотална промяна в системата на здравеопазването. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова здравеопазване“, коментира пред „Хоризонт“ медицинската сестра Мая Илиева.Puls.bg припомня, че в началото на април правителството отпусна 50 млн. лева за повишаване на възнагражденията на медицинските сестри. С отпуснатите средства се цели постигане на стартово възнаграждение от 950 лв., което обаче е под искания праг от две минимални работни заплати в размер на 1120 лева. Министърът на здравеопазването още тогава обясни, че със средствата ще се увеличат разходите по диагностиката и лечението и осигуряването на медицинска помощ за специфични групи от населението.


Именно днес – 15 май, министър Ананиев трябва да представи обещаната методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведения. Предварителният му анализ показа различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи – налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.).