Столичната Пета градска болница остава под карантина, след потвърдени случаи на COVID-19. В нея работи единствено отделението по хемодиализа. До 15.30 часа днес е преустановен и приемът на пациенти в университетската болница „Св. Анна“.


Вчера в лечебното заведение бяха установени двама пациенти с COVID-19. В УМБАЛ „Св.Анна“ и в момента се извършва пълна дезинфекция. Създадена е необходимата организация спешните пациенти, които следва да бъдат насочени към Окръжна болница, да се поемат от други лечебни заведения.


Органите на МВР съдействат за недопускане влизане и излизане от лечебното заведение. Веднага след приключване на дезинфекционната дейност лечебното заведение ще се върне към нормалния си режим на работа. Под карантина ще останат клиниката по пулмология и част от клиниката по анестезиология и интензивно лечение.Припомняме, че по-рано днес положителни проби за COVID-19 бяха отчетени при  54-годишен мъж и 75-годишна жена, които в момента са на командно дишане в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна“. Установяват се и се вземат проби за новия коронавирус от всички контактни лица, в това число и от медицинския персонал на лечебното заведение.


Междувременно първата оздравяла пациентка от COVID-19 бе изписана вчера от УМБАЛ „Александровска“. Тя е жена на 67 г. от София, с коронавирус и е освободена в стабилно общо състояние и изпълнени всички критерии за дехоспитализация, след две последователни отрицателни проби за Covid-19. Продължава грижата в лечебното заведение за още двама пациенти, контаминирани с коронавирус.


В Ловеч се очакват последните две контролни проби на 38-годишен мъж с коронавирус, който ще бъде изписан при добри резултати. Той е от Троян и от четири дни няма температура и други оплаквания. Белият му дроб е в подобрено общо състояние, няма никакви  хрипове, поясняват от лечебното заведение пред БНР.

 

Общо излекуваните пациенти у нас вече са осем, съобщиха от здравното министерство вчера.


Припомняме, че от днес по препоръка на Националния оперативен щаб 7473 легла са подготвени в болниците, като 1137 от тях са в София. Над 1000 са интензивните легла с респиратори в страната.