Мащабна информационна кампания по места, с възможност за изследване на белите дробове, обявиха от Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА). В продължение на пет месеца – до Световния ден на спирометрията (25 септември), консултации и прегледи от специалисти ще се провеждат в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. „Националната кампания, на която поставяме началото, е първата с такъв мащаб в България. Тя ще информира обществеността за социалната значимост на заболяванията на белия дроб и ще позволи на хората по места да направят изследване на белите дробове“, допълниха организаторите.


Инициативата стартира с дни на отворените врати в Клиниката по алергология на "Александровска" болница. Между 20 и 23 май от 13 до 15 ч. специалисти от клиниката ще правят безплатно спирометрии (измерване на дихателни обеми с електронен спирограф).


Зад националната инициатива са скрити прителснителните факти, че пациентите с астма у нас обичайно не свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% - не приемат астмата си за сериозна. Особено стряскащо е, че между 30 и 40% от всички астматични пристъпи в спешните центрове са при пациенти, диагностицирани с лека астма.Данните бяха изнесени по време на заключителния етап от Глобалната инициатива за астма (GINA), чието мото тази година бе „СТОП на астмата!“. Фокусът падна върху четири важни клинични подхода при заболяването: симптоми, тест, оценка на резултата и преоценка на терапията.


„Типичните за заболяването симптоми (задух, продължителна кашлица, свиркащо дишане) не трябва да бъдат пренебрегвани. Заедно с изследването на белодробната функция (спирометрия) те са триъгълен камък в ранната диагностика на бронхиалната астма. Прилагането на облекчаващ симптомите медикамент, преди да е поставена диагноза астма от специалист и да е оценена тежестта на астмата, е напълно погрешно. Все едно да лекуваме пневмония само с препарат за кашлица“, коментира началникът на алергологията в УМБАЛ „Александровска“ доц. Мария Стаевска. От 10 години Клиниката по клинична алергология е един от най-активните експертни центрове за тежка астма, в която се лекуват около 150 човека (с тежка астма) годишно.


Председателят на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, доц.  Владимир Ходжев пък подчерта необходимостта от програми за намаляване честота на астмата, насочени към намаляване замърсяването на въздуха, стриктен контрол на тютюнопушенето, здравословно хранене и намаляване употребата на антибиотици в детската възраст, раждане със секцио само по медицински показания.