Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч спира работа от 12 януари. Това става ясно от декларация на нейния персонал, изпратена до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, комисията по здравеопазване в парламента, председателя на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и други. Причината за решението на медиците е тежкото финансово състояние на лечебното заведение.
 
„С настоящата декларация ви уведомяваме, че сме принудени считано от 12 януари, да преустановим дейността по предоставяне на медицински услуги в лечебното заведение поради липса на лекарства, в това число жизнено важни консумативи и медикаменти, и липса на средства за кислород“, пише в писмото. 

 

Перосналът посочва, че не е в състояние да извършва служебните си задължения поради липсата на консумативи и медикаменти и не желае да застрашава живота на пациентите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. „На основание на член 100, алинея 4 от Закона за лечебните заведения, призоваваме горепосочените лица и институции за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането на лечебното заведение – изплащане на задълженията към всички доставчици и изплащане на дължимите до момента трудови възнаграждения (3-месечни) към персонала на лечебното заведение“, завършва декларацията на работещите в Ловешката болница. 


 

NEWS_MORE_BOX

 

Както по-рано писахме, десетки болници в страната посрещнаха новата година с дългове. Една от тях е болницата в Ловеч. От министерството на здравеопазването обявиха, че са взели мерки за нейното оздравяване още в средата на декември 2017 г. Екипът на Кирил Ананиев разработи план за перструктуриране. „На практика това означава, че след като получи парите си от НЗОК, екипът на МБАЛ ще се разплати с 80 хил. лв. с кредиторите, а с останалата част ще могат да се платят заплатите за месец септември и да бъдат закупени кислород и основни консумативи и медикаменти, необходими за работа в болницата“, обеща министърът преди празниците. 

 

Oчаква се днес представители на Министерство на здравеопазването да проведат среща с кредиторите на МБАЛ Ловеч.