Специалният приз на Български хелзински комитет - „Пробуждане на годината“ спечели инициативата #Подкрепи педиатрията.  „През 2019 г. младо поколение лекари се опълчиха на статуквото, застанаха срещу началниците си и нарушиха десетилетия на мълчание, за да повдигнат въпроси от особено значение за детското здравеопазване“, анонсираха организаторите при връчването на отличието вчера, в столичния клуб „Перото“.
Първият протест на екипа на педиатрията беше през април тази година, провокиран от липсата на животоспасяващи медикаменти, лимитите за прием, недофинансираните педиатрични клинични пътеки.


Дни по-рано медиците от инициативата #Подкрепи педиатрията и техни поддръжници, благодариха на всички доброволци, които „направиха много за болницата по детски болести в последните месеци, както и на всички, които дариха своя труд за други каузи и болници, свързани с детското здравеопазване“.


В открита позиция във Фейсбук страницата си, педиатрите написаха: „В момента цялото здравеопазване е в жестока криза. Основата на нашите проблеми са основните проблеми на държавата - корупция, назначаване на неадекватни хора на ключови позиции, за обслужване на нечии интереси, пълно информационно затъмнение, липса на реално свободни и отговорни медии, липса на адекватна законодателна, съдебна и изпълнителна власт.В областта на детското здравеопазване сме принудени да се борим за оцеляването на единствената налична многопрофилна детска болница и борбата за изграждане на единна национална педиатрична болница с ново ниво на компетентност.


Имаме нужда от подкрепата на обществото за осигуряване на сериозен и постоянен обществен натиск и контрол върху ангажиментите на държавата към детското здравеопазване. Намаляване на напрежението между ползващи и предлагащи медицински услуги и съгласуване и съвместно прилагане на инициативи за подпомагане на детското здравеопазване в извънболничната и болничната помощ“.


Педиатрите призовават всеки, който смята, че може да помогне, да се присъедини към тях със своите идеи. „Нека покажем, че можем да сме наистина по-добри. В името на децата, нека направим стъпка напред...“


Конкретно за „Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев“ медиците са категорични, че най-важно и спешно в момента е, да се намери „истински ръководител на интензивното отделение с качества и възможност да обучи екипа, с воля от страна на ръководството да болницата да осигури средства за обучение, съвест от страна на обучаващите да не гонят колегите, докато са при тях, а да ги научат, защото интензивната педиатрия е работа на педиатри, а не на анестезиолози. Последните са нужна част от екипа, но не е нужно 24-часовото им присъствие. Необходими са воля и финансиране, за да се осигури персонал за ефективно интензивно отделение с нов лекарски и сестрински екип. Крайно време е и да се въведат някои нови специалности в България и едната от тях е точно Спешна и интензивна педиатрия или да се създаде стандарт за работа в тази област“, допълват педиатрите.