Специален статут, отпадне на лимитите за прием на пациенти и по-високи заплати остават основните искания на детските лекари от Специализираната болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София. Днес педиатрите излизат за втори път на протест - от 11 ч., в двора на лечебното заведение.


Преди дни медиците се срещнаха с министъра на здравеопазването, който пое ангажимент да удовлетвори част от исканията им, но част от тях – промяна в статута на болницата, в името на по-добро финансиране, както и отпадане на лимитите в педиатрията, остават под въпрос. Пред БНР д-р Антон Владимиров, лекар в специализираната болница, коментира, че до края на май е обещано преразглеждане на начина на финансиране на болницата, но не и даването на специален статут на национална болница“. Според него започването на процедура за смяна на статута на болницата е единствения път напред.


„Финансиране винаги може да бъде измислено, но това може да бъде прекратено в края на годината и за следващата година да няма финансиране. Промененият статут ще гарантира непрекъснато финансиране на болницата, която не може да се издържа само от Здравната каса. Към момента не сме склонни да отстъпваме от нашите искания“, подчерта д-р Владимиров.Заявката на здравното министерство е през май да изравни диспропорциите в заплащането на медицинския персонал. „Но за нас това не е най-основният и належащ проблем. Поради това така сме подредили нашите искания: статут, отпадане на лимита и достойно заплащане“, допълни педиатъра и подчерта, че това не е протест за пари, а за детско здравеопазване.


Преди дни и шефът на Клиниката по неврология в болницата проф. Иван Литвиненко призова пред БНТ да се разшири дейността на болницата с разкриването на хирургична дейност, очни и ушни болести и др., за да не се налага най-малките пациенти да бъдат разхождани между различни болници. „Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да се съобразяваме с ежедневно променящите се изисквания на Касата, наложените от тях рестрикции, които ескалират, и действително стигаме до момент, в който не можем да направим това, което е най-хуманното и човешкото - да дадем помощ на дете“, заяви той.


Той също подчерта, че повечето от специалностите в педиатрията са представени в болницата, но заради лимитите се ограничава дейността. „Ние пак „хитруваме“ и търсим някакъв начин, защото аз не мога да върна вкъщи родител на дете с два гърча на 26 месеца. Но това е за сметка на това, че изправям на нокти персонал, търча из болницата и търся някъде, където по подходяща пътека може да бъде прието, така че да не ощетя все пак и болницата, защото тук опираме до парите“, сподели още проф. Литвиненко.


Водещият специалист допълни, че отдавна е преглътнал обидата от ниското заплащане, но е обиден от това, че не може да си върши работата. Той и колегите му са категорични, че ако не бъде започната процедура за промяна на статута не лечебното заведение, ще има нов протест на 10 май.