За спазване на добрия тон в обществото, медиите и социалните мрежи, както и за уважение на лекарската професия, призоваха от Българска педиатрична асоциация. Детските лекари излязоха със своя открита позиция, с която категорично се противопоставят на всички опити за дискредитиране на лекарската професия и за раздаването на предварителни присъди, преди излизането на крайната официална експертиза и решението на Комисията по лекарска етика на Българския лекарски съюз по случая с починалото 3-годишно дете в София.


„Изказваме искрените си съболезнования и съчувствие на родителите на детето. Настояваме за пълна обективност на разследването и за изясняване на всички обстоятелства около тази трагедия.


Апелираме към спазване на добрия тон в обществото, медиите и социалните мрежи, защото обратното вреди на работата на детските лекари, на партньорството ни с родителите и е в ущърб на децата и обществото като цяло. Призоваваме към уважение на лекарската професия, защото вярваме, че българските педиатри са добри и всеотдайни специалисти.Приканваме цялата педиатрична общност към колегиалност и взаимна подкрепа“, написаха детските лекари и отново настояха държавата своевременно да предприеме необходимите мерки за изграждането на Национална педиатрична болница. „За съжаление, това е поредният случай, който показва колко много българските деца и семейства се нуждаят от такова здравно заведение“, категорични са те.


Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че разследването на смъртта на 3-годишното дете, чиито родители потърсиха медицинска помощ в три столични болници, продължава интензивно. Днес 102-ма лекари от Специализираната детска болница „Иван Митев“ излязоха с подписка в подкрепа на отстранения временно директор на болницата и екипа, приел 3-годишното момченце, предаде БНТ.


„Това е протест срещу начина, по който се представя този случай, говори се за версии, а не се слушат фактите и обществото се настройва срещу лекарите“, смятат педиатрите и добавят: „Няма пропуск, няма умора. Човек в такава ситуация забравя умората. Но нашата работа е тежка и този случай е част от нея“.


От пациентски организации „Заедно с теб“ определиха създалото се обществено напрежение като опасно. „Всички изпаднахме в много тежка ситуация - и пациенти, и родители, и лекари. Липсва комуникация, общуване“, каза Пенка Георгиева пред БНТ. Здравният икономист Аркади Шарков пък определи решението на премиера Борисов да отстрани директорите на болниците, в които семейството е търсило помощ като грешка. „Вместо да се намали напрежението, става точно обратното. И се слага едно клеймо -едните са прави, другите грешни, а в случая не е ясно има ли грешка, кой я е допуснал, единственото ясно е, че има починало дете“, допълни експерта.