С гневна позиция реагираха протестиращите педиатри от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ на думите на зам. министър Жени Начева. Вчера тя обави, че ограниченията за легла по клиники и отделения не се отнася за педиатричната болница и са плод на неразбиране. След вчерашното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Начева подчерта, че в детската болница винаги е бил възможен приемът на пациенти с общ код за педиатрична дейност.

 

В същото време, сред важните решения от заседанието, бе именно отпадането на каквито и да било ограничения в приема на деца за лечение в специализираната болница. Изпълнен е и ангажиментът да бъдат променени и цените на някои клинични пътеки, по които в момента работи педиатрията.„Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника и в кое отделение работи съответният специалист. Ако има проблем със заплащането на дейността и определените от Надзорния съвет на НЗОК по предложение на Районната каса параметри и лимити, ръководителят на лечебното заведение може да заяви необходимост от увеличаване на тези стойности и параметри“, обясни Жени Начева след заседанието.


Промяната на цените на клиничните пътеки се очаква да стане след среща с Българския лекарски съюз следващата седмица. За целта се отделят 50 милиона лева от резерва на Касата. Министерството на здравеопазването ще даде и разрешение на Специализираната болница да сключи договор и да получава средства за дейностите по спешна помощ. До настоящия момент лечебното заведение няма договор с министерството.


След изнесената информация персоналът на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ поиска публично опровержение и извинение от страна на зам. министър Начева. „Ние, г-жа Начева, не сме лъжци, въпреки че НЗОК системно ни принуждава да бъдем такива, за да служим на пациентите си. Как след два протеста и една среща, на която присъствахте лично, не само не се „сетихте“, че няма такова ограничение, а и сама предложихте да се обсъди отпадането му на събрание на Надзорния съвет на НЗОК?


По отношение на отпуснатите 50 млн. лева от резерва на касата - моля, не спекулирайте с това, че те са за Педиатрията. Това е сума за промяна с цените на някои клинични пътеки (неясно кои и неясно с колко), като с приоритет ще бъдат тези от майчино и детско здравеопазване (колко приоритетни?). Нито дума за отпадане на лимита за брой приети пациенти в отделение, нито дума за отпадане на финансовия лимит, определян на исторически принцип...“, написаха в отворената си позиция детските лекари.


Утре предстои третия им протест, по време, на който медиците смятат да блокират бул. Акад. Иван Гешов в часовете между 8.15 и 9 часа. Исканията им - специален статут за единствената детска болница в страната, отпадане на лимитите при хоспитализация на деца и достойно заплащане на труда на персонала - остават същите.