Ниското заплащане, финансовите и административни лимити, статута на болницата, както и лошите условия на труд остават причините, с които педиатрите от Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ излизат на протест. Днес от 11 часа пред сградата на лечебното заведение в София, детските лекари ще изразят своето недоволство.


Вчера инициативен комитет на протестиращите лекари се срещна със здравния министър Кирил Ананиев, който пое ангажимент да изпълни част от исканията им. По думите му основното ядро на бъдещата национална детска болница ще бъде настоящата Педиатрия и така статутът й ще бъде променен. „Бъдещата комплексна детска болница, чието изграждане трябва да приключи до 2 години, няма да е търговско дружество, а ще е лечебно заведение по чл. 5 от Закона за лечебните заведения. Но в момента евентуална промяна на статута на Педиатрията ще отнеме много време“, подчерта Кирил Ананиев и представи работен план за строителството на бъдещето лечебно заведение.


Здравният министър съобщи още, че Специализираната болница за детски болести ще бъде подпомогната по реда на Наредба №3/ 2019 г. за субсидиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Беше поет ангажимент и да се предложи на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъдат обсъдени проблемите със заплащане на дейностите по педиатричните клинични пътеки. Министър Ананиев покани педиатрите отново на среща през май, за да обсъдят бъдещата методика и размера на средствата, които лечебното заведение ще получи от министерството като субсидия.Въпреки поетите ангажименти обаче днес педиатрите излизат на улицата. „Ние приветстваме новата болница, но докато тя стане готова – старата може да я няма. Протестът остава. Искаме промяна на статута на болницата, отпадане на административните лимити и по-добри заплати. Ако статутът бъде променен министерството трябва допълнително да финансира болницата. Оттам ще дойдат парите за по-добри заплати, нова техника. Ако не се вземат адекватни мерки скоро няма да има нито лекари, нито сестри“, сподели пред Bulgaria ON AIR д-р Антон Владимиров.


Протестиращите доктори изтъкнаха още, че заплащането им е доста под средното в страната за медицинските работници, а персоналът трябва да работи на 2 или 3 места, за да може да се издържа. „С лимитите не можем да приемем болните деца - Касата забранява приемането на дете в друго отделение. Така имаме специалисти, които една пневмония не могат да излекуват, защото НЗОК забранява“, отбелязаха още медиците.


Малко преди днешния протест и Пациентски организации „Заедно с теб“ изразиха своята подкрепа към екипа на детската болница. „Г-н Министър, „бъдеща“ детска болница няма. И не се знае кога ще има. Има настояща - това е Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ - малка, нелуксозна, непретенциозна откъм битови условия, но ценна и незаменима за децата“, написаха те в позицията си.

 

Повече за протеста на педиатрите може да проследите във видео материала.