Педиатричното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение - Пловдив е пълна 94-95%. Пациентите са диагностицирани с вирусни инфекции, обясни началникът на отделението д-р Анеса Георгиева.

 

Засега има резерв от места, персонал и необходимите медикаменти, затова досега нито едно дете не е върнато и вероятно това няма да се случи. 


 

При значително завишаване на заболеваемостта, включително и на по-сериозна грипна вълна, каквато се очаква след 2-годишното затишие заради Covid-19, д-р Георгиева не изключва възможността да се стигне до известен недостиг на педиатрични места в Пловдив.

 

“Лекуваме най-много пациенти с инфекции на дихателната система, като бронхиолити*, пневмонии* и по-малко ларингити*”, обяснява педиатърът. Засегнати са предимно кърмачетата и децата в ранна детска възраст. 

 

“Обикновено те имат висока температура, кашлица, хрема, безапетитие, със или без повръщане и отпадналост. Родителите опитват първоначално да се справят сами, но бързият развой на инфекцията ги кара да потърсят лекарска помощ. Впрочем, съветваме всички родители да не предприемат сами лечение на своите деца, своевременно да се консултират с личния си лекар и/или педиатър”, допълва още д-р Георгиева. 

 

*Ранните симптоми на бронхиолит1 са подобни на настинка, като кихане, хрема или запушен нос, кашлица и леко висока температура от 38 градуса. След това детето може да получи учестено дишане, да изпитва трудности в храненето , да получава хрипове и да е раздразнително. Симптомите обикновено са най-сериозни между 3-ия и 5-ия ден и кашлицата обикновено се подобрява след 3 седмици.

 

*Пневмонията2 е форма на остра респираторна инфекция, която засяга белите дробове. Белите дробове са изградени от малки торбички, наречени алвеоли, които се пълнят с въздух, когато здрав човек диша. Когато човек има пневмония, алвеолите са пълни с гной и течност, което прави дишането болезнено и ограничава приема на кислород.

 

*Ларингитъте възпаление на ларинкса (гласовата кутия). В повечето случаи се подобрява без лечение за около седмица. Симптомите на ларингит могат да започнат внезапно и обикновено се влошават за период от два до три дни. Честите признаци на заболяването включват пресипналост, затруднено говорене, възпалено гърло, лека треска, дразнеща кашлица, постоянна нужда да “прочистване” на гърлото.

 

Рефернции:

1. Bronchiolitis. NHS - https://www.nhs.uk/conditions/bronchiolitis/

2. Pneumonia in children. WHO - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia

3. Laryngitis. NHS inform - https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/laryngitis