В последния ден от извънредното положение у нас спешната болница „Пирогов“ започва безплатно изследване с PCR тестове на всички пациенти, постъпили за лечение, съобщи БНТ. Тестването на пациентите ще намали значително риска от вътреболнична инфекция и заразяване на медицински персонал и други пациенти. Пробите ще се изследват в собствената лаборатория на болницата като по този начин се скъсява времето за обработка.


От началото на епидемията с COVID-19 УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ остава болницата на челно място по брой заразени с вируса медици в страната. Близо 60 медици на спешната болница са били заразени в последните два месеца. Именно затова сега се подхожда с изключително внимание към всеки пациент - при планов прием той се настанява за 24 часа в отделно помещение и там изчаква резултата от пробата. Едва след това започва лечението.


„Създадени са буферни зони буквално във всяка сграда, където да се настаняват тези пациенти. Искаме да направим една стерилна среда вътре в болницата и да престане този порочен цикъл на влизане на заразени болни. При наистина спешните пациенти подходът е различен“, обясни проф. д-р Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.Когато се налага спешно оперативно лечение, то ще бъде извършвано по спешност, като се взимат всички предпазни мерки, все едно имаме потенциално заразен с COVID-19.


От спешната болница очакват да се обработват между 50 и 70 проби на ден, като само за няколко часа днес двамата дежурни лекари са изследвали над 30 пациенти.


В лабораторията ще използват така наречената пул система, при която едновременно се обработват 4 или 5 проби. Така значително ще се намали броят на използваните тестове, а и цената им ще падне до 15 лева на пациент, казват от болницата. Следващите седмици ще покажат какъв е резултатът от въвеждането на задължителното предварително тестване с PCR на пациентите в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.