Да се разделят потоците на болните от Ковид-19 и на останалите пациенти чрез обособяването на зелени болници или зелени здравни коридори.

 

С това предложение излязоха от Пациентски организации „Заедно с теб“, след като категорично възразиха срещу заповедта на здравното министерство, съгласно която болниците в регионите с голям брой заразени с Ковид-19 спират плановия прием на пациенти и плановите операции.


 

„Не сме съгласни пациентите от цялата страна с различни от Ковид-19 заболявания да остават недиагностицирани или лекувани със закъснение. Най-опасно е „телефонното“ лекуване или самолечението“, посочва председателят на „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

 

В позицията си тя посочва, че болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент и всички пациенти могат да се лекуват с подходящата организация.

 

Според нея ограничаването на достъпа до здравни услуги е много рисковано, най-вече за хората с хронични заболявания.

 

Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварително тестване, за да не се застрашава здравето на другите.

 

Разходите за PCR изследвания се покриват през цената на клиничната пътека, става ясно още от становището на пациентските организации.

 

„Изключително сме притеснени, че Министерство на здравеопазването се превърна в Министерство на коронавируса и предизвиква хаос, напрежение, стрес и лишаване от достъп до лечението на пациентите с други заболявания“, пише още в писмото на „Заедно с теб“ до медиите.

 

Министерството на здравеопазването може да създаде организация за лечение на всички чрез разделяне на потоците на болните от коронавирус от пациентите с други заболявания.

 

За целта могат да бъдат обособени зелени болници или зелени здравни коридори, а в София и други големи градове могат да се обособят и отделни болници само за пациенти с Ковид-19.

 

Писмото се изпраща от името на Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

 

Заради нарастващия брой на новите случаи на коронавирус здравното министерство въведе нови противоепидемични мерки в лечебните заведения в сила от 25-ти октомври.

 

Съгласно тях болниците спират плановия прием на пациенти и плановите операции в областите, където има над 120 болни от коронавирус на 100 хил. души.

 

Здравното министерство разпореди още областите, в които заболеваемостта надскочи 120 души на 100 хил. население, да разкрият отделения за лечение на Ковид-19 с минимум 10% от общия брой болнични легла, с които разполагат.

 

В областите, където има заболеваемост от 60 до 120 души на 100 хил. население, също се преустановяват плановите операции.

 

Забраната не се отнася за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, както и за диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания.