Пациентски организации „Заедно с теб“ обявиха вот на недоверие към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев „заради необмисления и некомпетентен проект на Наредба за медицинските и други услуги, отнасяща се за закриването на Център Фонд за лечение на деца и преминаването на лечението на нуждаещите се деца към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)“.


Организацията сигнализира, че фирмите, доставящи лекарства на болниците отказват да изпълняват заповеди за доставка на лекарства за нуждаещите се деца. Отказите касаят заповедите за отпускане на нерегистрирани лекарстава от заседания на Обществения съвет към Фонда на 6 и 20 март. В резултат на това 20 деца са в ситуация на риск, твърдят от "Заедно с теб".


„Обяснено ни беше, че отказите на фирмите са заради несигурността от закриването на Фонд за лечение на деца. Тъй като тези лекарства не са регистрирани, болниците трябва да заявят нужните количества в Изпълнителната агенция по лекарствата и тази процедура отнема още 10 дни. Това още повече ще затрудни работата на болниците, лекарите и ще застраши живота на децата“, е записано в позицията на организацията.Те са категорични, че Министърът на здравеопазването разрушил една добре работеща структура и е хвърлил лечението на децата в неясноти и хаос, а прехвърлянето на Фонда към НЗОК крие риск за децата, поради липсата на експертен потенциал.


„Не виждам основание за такова притеснение, тъй като считаме, че не само ще запазим качеството на работа, която е съществувала във Фонда за лечение на деца, обратно - ще надградим ново качество, което ще доведе до по-бърз процес и до намиране на още по-добри клиники за лечение на децата, тъй като Здравната каса, е единна връзка, която осъществява контакти с най-добрите клиники в Европа“, бе коментарът от тази сутрин на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV.


По думите му реформата не крие риск, защото всички досиета на пациентите вече са прехвърлени в НЗОК и има готовност, капацитет и хора, които могат да поемат дейността веднага от 1 април. Недоверие към НЗОК от чуждите Каси също няма, подчерта министърът и припомни, че по отношение на задълженията, които има страната ни към останалите страни-членки на ЕС, тази година ресурсът за дълговете към чуждите каса е увеличен и размерът е 130 млн. лв. Този размер ще бъде запазен и през следващите години.