Пациентски организации се обявиха против дарението на лекарството „Афинитор“ за два месеца за пациенти с рак на гърдата.

"Дарението на онкологични лекарства на НЗОК, разпоредител с нашите публични средства, е опасно и показва невъзможност на Здравната каса да се справи със ситуацията, за да спаси живота на български пациентки с рак на млечната жлеза", се казва в позиция на пациентски организации „Заедно с теб“, разпространена до медиите.

Според пациентската организация, решението на НЗОК да приеме дарение от фармацевтична компания е недалновидно.

„Вместо да предприема половинчати решения, предлагаме на НЗОК да поиска от Парламента да освободи 108-те милиона, които са на отделна сметка и извън бюджета на НЗОК за 2013 г.,  и да не предизвиква напрежение с начина си на управление както сред пациентите, така и сред болничните заведения“, се казва още в позицията на организацията.

 

 


NEWS_MORE_BOX

 


От там искат още заседанията на надзора на касата да станат открити за обществото, по подобие на тези на здравната комисия в парламента.

В началото на седмицата стана ясно, че производителят на „Афинитор“ е решил да дари медикамента за лечението на болните от рак на гърдата за два месеца.

 

До това решение се стигна след отказа на НЗОК да допълни рака на гърдата към диагнозите, за които лекарството се отпуска безплатно.

От Касата посочиха като причина липсата на средства.

На извънредно заседание тази сутрин Надзорният съвет на НЗОК взе решение да приеме дарението на фирмата производител, а диагнозата да бъде включена в Националния рамков договор за 2014 г., за да може да се отпуска безплатно.