Пациентите с ревматологични заболявания ще останат без животоподдържащи медикаменти, става ясно от проверка на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев.


От Националната аптечна колегия потвърдиха пред представители на пациентската организация, че скъпоструващите животоподдържащи медикаменти, т. нар. биологични средства, които се използват за потискане на част от ревматологичните заболявания, вече няма да се закупуват от аптеките.


Проблемът се корени в причината, че здравната каса е задлъжняла на фармацевтите с близо 70 млн. лв. и лекарствата, които се заплащат от държавата, няма да бъдат предоставяни. На този етап бъдещето на пациентите остава неясно, тъй като от НЗОК не са дали до този момент срок, в който институцията ще се издължи.Биологичните средства се използват при заболявания като ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит и др. Тези заболявания се развиват в млада възраст – между 18 и 35 години и липсата на лечение води до трайна инвалидизация и усложнения.


От пациентската организация съобщават, че са изпратили запитване към здравната каса по повод неспирните нарушения, които прави институцията при обработването на протоколи за биологични средства на болни от ревматологични заболявания.


В Сдружението постоянно постъпват оплаквания от отношението на НЗОК и липсата на отговорност към пациента. Учреждението няма срок за изпълнение на процедурата по издаване на протокол, с който пациента може да вземе своя медикамент. Често отнема месеци преди НЗОК да предостави документа, като не носи никаква наказателна отговорност.


Същевременно, здравословното състояние на пациентите се влошава, докато чакат институцията да си свърши работата, подчертават от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. Има и случаи, в които служители на здравната каса не изискват всички нужни документи за получаване на протокол или губят документи на болния, с което процедурата се проточва още повече.


Пациентите с ревматологични заболявания се надяват, че НЗОК ще започне да изпълнява задълженията си със същата акуратност, с която спира здравноосигурителните права на пациенти, които не са платили вноските си в срок.