30% от всички диагностицирани случаи на рак на белия дроб у нас остават без адекватно лечение. Това заяви началникът на Клиниката по медицинска онкология във ВМА доц. Жасмина Михайлова, на пресконференция по повод месеца за борба с рака на белия дроб. 
 
Причините за това са в много случаи липсата на хистологично доказване на карцинома, установяване на заболяването в много късен етап от развитието му или след смъртта на пациента
 
Анализ на данните от Националния онкологичен регистър, извършен през миналата година, показва, че 4160 са новорегистрираните случаи на рак на белия дроб в България, като 85% от тях са мъже. 3124 от пациентите са починали (82% мъже).
 
Ракът на белия дроб е сред най-често срещаните злокачествени заболявания, като цели 28% от смъртните случаи при мъжете и 10 на сто от тези при жените у нас, се дължат именно на него, посочват специалистите. 
 
Страната ни се намира на 11-о място в Европа по смъртност от белодробен карцином.
 
И до днес в световен мащаб е почти изравнен броят на новодиагностицираните пациенти с този на починалите от заболяването. В последните години обаче се отчита спад от 6% в заболеваемостта при мъжете, но ръст със 7 на сто при жените. 
 
По думите на доц. Михалова в момента в България се наблюдава световната тенденция от около 30 години, когато ракът на белия дроб е бил характерен основно за представителите на мъжкия пол и по-рядко при жените. 
 
Тенденцията на по-мащабно ниво в наши дни обаче е все повече жени се разболяват, в сравнение с мъжете, а все по-често заболяването се открива при непушачи.
 
През 70-те години средната обща преживяемост с метастазирал белодробен карцином е била 2 месеца, а малко над 30 години по-късно – 8-10 месеца. Днес обаче медицината разполага с т.нар. Таргетни терапии, което е увеличило преживяемостта многократно, подчерта още доц. Михайлова. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За съжаление, повечето български пациенти отиват при специалист, когато е твърде късно, обясни д-р Христо Йорданов, началник на Отделението по интервенционална пулмология и бронхология към ВМА.
 
Основният метод за отстраняване на карцинома е оперативният, но той е възможен, когато заболяването е в по-ранна фаза. Едва 1 на 100 пациенти отива при специалист навреме и може да бъде опериран, така че образуванието да бъде отстранено, коментира още д-р Йорданов. Причината за това е, че периодът от формирането на първите ракови клетки до проявяването на симптомите, може да трае с години. 
 
Друг проблем, който специалистите поставят е, че държавата не заплаща имунохистохимичните изследвания и пациентите са принудени да ги заплащат сами. По думите на лекарите липсва държавна стратегия за съвременна диагностика на белодробния карцином.
 
Специалистите са категорични, че медицинските онколози не могат да си свършат качествено работата, тъй като не срещат подкрепа от държавата. Досега, многократно са отправяни молби към Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българския лекарски съюз, имунохистохимичните изследвания да бъдат реимбурсирани, но се е стигнало само до празни обещания.
 
По време на пресконференцията беше представен и проектът на Националната пациентска организация „Недоброклетъчен карцином на бял дроб“. Той има за цел да повиши информираността на пациентите и обществото за заболяването, както и за ползите от осигуряването на навременна диагностика и своевременно лечение
 
От НПО са отчели като основни проблеми, свързани със заболяването у нас, фрагментираната ни здравна система, липсата на интегрирани грижи за пациентите с тази диагноза, много лоша връзка между здравните заведения, липса на достатъчно статистика и твърдо ограничено наличие на добри специалисти.