Пациентите с коронавирусна инфекция в болница продължават да намаляват и вече са с 45% по-малко или близо наполовина, отколкото преди месец.

 

В лечебни заведения към момента са настанени 3947 души с Ковид-19. За сравнение броят им е бил 7244 души преди месец.


 

Броят на лекуващите се от Ковид-19 в болница пада под 4000 за първи път от ноември насам.

 

В интензивно отделение заради усложнения от Ковид са настанени 367 души към днешна дата в сравнение с 590 души преди месец.

 

В края на ноември бяха въведени по-строги противоепидемични мерки, по силата на които бяха затворени яслите, детските градини, търговските центрове, а учениците и студентите преминаха към обучение в дистанционна форма.

 

Междувременно на 27-ми декември започна кампанията по ваксиниране срещу Ковид-19 първо с ваксината на Pfizer и BioNTech, която бе приложена на желаещите медицински лица.

 

Днес се очаква да пристигне и първата доставка от 2 400 дози от ваксината на Moderna, която бе одобрена за употреба в страните от Европейския съюз на 6-ти януари.

 

Ваксината на Moderna се съхранява и е по-лесна за транспортиране от тази на Pfizer и BioNTech. До края на лятото страната ни ще получи общо половин милион дози от нея и един милион дози от ваксината на Pfizer.

 

Тогава ще е възможно да започне и по-масовото ваксиниране срещу коронавируса. Засега обаче делът на българите, които имат готовност да се ваксинират, остава нисък заради недоверието в сигурността на ваксините.

 

Проучване на Галъп интернешънъл, проведено в началото на годината, показа, че едва 30% имат готовност да се ваксинират, докато 46% нямат намерение да го направят.

 

1619 са новите ваксинации срещу Ковид за последното денонощие, а броят на ваксинираните е вече 15 780.

 

През последното денонощие са починали 47 души с коронавирус, а от началото на пандемията – 8279 души. Броят на новите случаи на Ковид е 750 при направени 9647 теста.

 

Правителството реши учениците от 5 до 12 клас да продължат да учат дистанционно до края на януари. В училищата и университетите ще са разрешени само някои практически занятия.

 

До 29-ти януари се очаква Европейската агенция по лекарствата да се произнесе и за ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca и оксфордския университет.