Пациентите с гноен хидраденит все още са без финансиране на лечението си. За това алармираха председателят на Сдружение "Открито за раните" Данислава Захариева и председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов.

 

Те напомнят за поетото и неспазено обещание отстрана на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов от началото на юли, че общественият фонд ще поеме реимбурсацията на лекарствата и консумативите, необходими за домашно лечение на заболяването.


 

През последните две години организациите с активното съдействие на националния консултант по дерматология и венерология проф. Любка Митева са предприели необходимите мерки за включване на заболяването в Наредба 38.

 

Въпреки това до момента лекарствата и консумативите, предназначени за домашно лечение на гнойния хидраденит не се покриват от НЗОК, като отказът е обоснован с липсата на достатъчно финансови средства. Няма и клинична пътека за заболяването.

NEWS_MORE_BOX

 

Това засяга значително живота на болните в България, тъй като домашното лечение е необходимо за забавяне и предотвратяване развитието на болестта, за повишаване на качеството на живота на и за намаляване на риска от пълната им инвалидизация.

 

Към момента у нас с потвърдена диагноза са около 100 пациенти. Лечението на един болен за месец струва над 500 лв., като разходите са главно за превръзки и мазила за облекчаване на раните.

 

Гнойният хидраденит е кожно хронично, изключително болезнено, все още слабо известно в страната заболяване. То протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините.

 

Пълно излекуване не може да се постигне, но с подходящо лечение пациентите могат да постигнат ремисия и да водят нормален живот.