Престижната награда „Иновативна болница“ в класацията „Лекарите, на които вярваме“, както и още лични признания от пациенти за 23 медици от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, получи спешната болница. Екипът на изпълнителния директор проф. д-р Асен Балтов прие отличията с чест. „Благодаря за това признание - то е чест! Работим в посока да бъдем все така иновативни. Догодина ще видите как се развиваме. Пожелавам на всички колеги успех!“, сподели проф. Балтов на тържествената церемония.


В тазгодишната „Лига на лекарите“, оформена от личните впечатления на пациентите, са имената на известния неврохирург проф. Стефан Габровски и неговия син - проф. Николай Габровски - началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“ и неин зам.-изпълнителен директор (на снимката), детският хирург доц. Христо Шивачев, кардиохирургът Владимир Данов от УМБАЛ "Сърце и Мозък", онкохирургът Евтимия Средкова, както и проф. Коста Костов, доц. Божидар Финков, доц. Васил Велчев, доц. Борислав Дъбов - всички от УМБАЛ "Св. Анна" и др.


Общо 550 български лекари и още 100 специализанти бяха номинирани в традиционната вече класация на в. „24 часа“. Младите специалисти бяха номинирани от своите ръководители и учители, управляващи и работещи в отделенията на най-големите здравни заведения от цялата страна. На церемонията отличените специализанти подчертаха, че не заплатата, а условията на работа и самите ментори са водещи при избора им да останат и практикуват в България.


 

Освен отличния на церемонията, медиците получиха и обещаниe от здравния министър, че скоро ще бъдат приети промени в наредбата за специализациите, предаде БНТ. „Държавата ще субсидира базите за обучение на определени специалности, които са дефицит за нашата страна“, сподели министър Кирил Ананиев. Той заяви още, че планира да поднови и обществения дебат за промяна на здравноосигурителния модел.


„Имате моето уверение и уверението на моите колеги, че ние искаме и правим всичко възможно за подобряване на труд в здравеопазването, за подобряване на здравеопазването в България“, добави и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.