Идеята да бъде въведен нов регламент, с който да се определят възможностите, при които пациентите могат да доплащат за една или друга услуга в болниците, остава гореща тема. Част от здравните експерти са на мнение, че ако бъдат приети новите правила, то това ще доведе до риск пациентите да доплащат много повече от сега.


„Не знам защо трябва да се променя закона, след като в момента съществува наредба, която е създадена именно, за да укаже какво може да бъде допълнително доплащане и какво - не. Проблемът е в това, че тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може и какво не може да се доплаща. Затова е абсолютно навреме и абсолютно правилно да се изясни, че популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността“, заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев пред bTV.


По думите му доплащанията в здравеопазването в момента са в размер на около 4 млрд. лева, а целта на предложените промени са да се въведе яснота както за болниците, така и да пациентите.„И в момента всеки един пациент има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем и си доплаща. Но си доплаща по неясни правила. Идеята е да се знае ясно какво влиза в основния пакет и съответната пътека. Оттам нататък трябва да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни“, подчерта д-р Дечев и допълни, че това е пътят към промяна на здравноосигурителния модел. 


В студиото на БНТ адвокатът и специалист по медицинско право д-р Мария Петрова също коментира темата, като заяви, че в момента хората плащат за всевъзможни неща в болниците. „Порочните практики да се плаща за болнични екстри трудно ще бъдат прекратени. Пациентът трябва да бъде информиран постоянно, той трябва да бъде знае за финансовите аспекти, тъй като постфактум са информирани, че дължат огромни суми“, коментира адвокат Петрова.


Д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация (НПО) отново заяви, че отдавна се знае какъв е проблемът - в здравната система влизат по-малко средства, отколкото се изразходват.