В рамките на една седмица пациенти гласуваха три вота на недоверие на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това съобщават в писмо до премиера Пламен Орешарски и медиите от Пациентски организации "Заедно с теб".

 

"През последните месеци здравното ведомство е натрупало няколко грешки в различни области и въпреки разбиранията ни за подкрепа и диалог, не можем повече да правим компромиси за сметка на болните в страната", заявяват оттам.


 

Те посочват, че първият „червен картон“ е предизвикан от безотговорността от страна на Министерството на здравеопазването към децата с аутизъм. Вторият вот на недоверие е свързан с „безхаберието“ относно превенцията и лечението на зависимостите – наркотична и алкохолна.

 

Третият наболял проблем в сектора, заради който д-р Андреева остава без доверието на пациентите, че бездействието по отношение на здравето на деца с увреждания и респективно специалното обучение на деца с поведенчески разтройства.

NEWS_MORE_BOX

 

От „Заедно с теб“ изтъкват, че въпреки подкрепата на д-р Нигяр Джафер, председател на Комисия по здравеопазване  и на проф. Ваня Добрева, председател на Комисия по образованието и науката към 42-ро Народно събрание, връзката между законодателна и изпълнителна власт се е скъсала.

 

Пример за това са трудностите на семействата с деца с вродени цепнатини на устната и небцето.

 

В каря на миналата година пациентските организации са входирали писма до Комисията по здравеопазване и до Министерството на здравеопазването, в които се изразява необходимостта от създаване на Национален референтен център - статут, необходим заради възможности за финансиране от европейски организации и институции.  Предложена е и рамка за Национална програма по проблемите на деца с вродени цепнатини на устната и небцето.

 

Ведомството обаче и до днес не е предприело никакви действия, въпреки подкрепящите становища от  доц.  Росен Коларов, републикански консултант по лицево-челюстна хирургия и доц. Роман Романски, национален консултант по пластично-възстановителна и естетична хирургия, както и от д-р Нигяр Джафер.

 

По проблемите в здравеопазването и бездействието от страна на здравните власти предстои информиране на различни европейски организации и институции, заканват се от „Заедно с теб“.