Инсулинозависими събират подписи за създаването на Петиция за спиране на повторния износ на жизненоважни медикаменти. Пациентите настояват държавата да им гарантира, че тяхното здраве няма да зависи от търговците на медикаменти и аптеки. 
 
"Проблемът с паралелния износ или реекспорта поставя много пациентски групи в риск за живота и здравето. Не са само диабетиците и хората с ревматоидни заболявания. Оказва се вече, че и много хора с редки заболявания стават жертва на този бизнес. Проблемът е в това, че този бизнес е легален, тоест противопоставя се правото на бизнеса да печели и правото на пациента да бъде жив". Това обясни Марияна Александрова от Сдружение "Диабет и предиабет" за Bulgaria ON AIR.
 
От сдружението признават правото на бизнеса, но искат да им бъдат гарантирани минималните количества лекарства за 73 хил. диабетици, 4 500 болни с ревматоидни заболявания, както и няколкостотин пациенти с редки болести. 
 
Износът е от складовете, за съжаление от аптечните мрежи и явно става дума и за търговци, които временно успяват да се наместят в тази ниша, каза още Александрова. 
NEWS_MORE_BOX
 
Наталия Иванова от София е един от организаторите на Петицията за временна забрана на реекспортна на жизненоважни медикаменти. Детето й, което е на 8 години, има диабет от 4 години насам. Според жената тези болни са подложени на геноцид. „Това, че се застрашава живота на моето дете и това на останалите пациенти е недопустимо. Как една майка или един човек, който трябва да обгрижи близкия си, получава отговор в аптеката, сменете си инсулина, защото няма. Просто не се знае кога ще се разреши проблемът“, коментира Иванова. 
 
Подписката може да намерите ТУК. 
 
Вижте повече от видеото: