Пациенти с ХИВ остават без основен медикамент за терапията им заради провалени обществени поръчки за доставката му. Сигналът идва от Национална пациенска организация. Пред БНР Александър Миланов - програмен директор на организацията уточни, че за лечението на близо 300 човека този медикамент е изключително важен. Препаратът не е наличен от 1-ви юли.


„Единствената фармацевтична компания, която може да достави това лекарство, е отстранена, защото, по думите на министъра на здравеопазването, има технически проблеми с обществената поръчка“, обясни Миланов.


По думите му за 6 месеца Министерството на здравеопазването не е успяло да се справи с проблемите в доставката на този препарат. Държавата го осигурява безплатно, защото е много скъп и не може да се закупи от пациентите.„Сега Министерството на здравеопазването обещава, че ще организира нова обществена поръчка, но това означава още 20 или 30 дни да се чака решение на въпроса. Това, което здравното министерство може да направи, е да закупи за собствена сметка, до 30 000 лева може и без обществена поръчка да се закупят 30 опаковки, които да се раздават по 5-6 хапчета на хората, които трябва да се редят на опашка по няколко пъти за този период, за да не прекъсват терапията си“, допълни Миланов и посочи, че така обаче би се нарушила анонимността и дискретността, каквато се изисква да се спазва по отношение на хора с ХИВ.


Според него друг вариант е да се изпише друга терапия на тези пациенти, но в нея има медикамент, който е 1,5 пъти по-скъп от липсващия сега. От пациентската организация припомниха, че преди известно време е имало проблем с доставката на друг медикамент за 700 човека с ХИВ.