Пациенти изправени пред патова ситуация – без лекари, които да диагностицират болестта и без клинична пътека, по която да се лекуват. В тази ситуация се намират над 70 000 българи, които страдат от гноен хидраденит.
 
Освен физическия дискомфорт, заболяването пречи и на социалния живот.
 
Пациентите са изправени и пред друг сериозен проблем – липсата на лекари, които да разпознават и лекуват болестта. Оказва се, че в България те се броят на пръсти.
 
Пациентските организации настояват и за  клинична пътека, която да покрива безплатното лечение на заболяването.
 
Вчера кампанията ни Седмица за информираност за заболяването гноен хидраденит под надслов: "Огледай се за скритото", която се проведе в Борисовата градина от 22 до 28 юни.
 
Утре, 30 юни, организаторите на събитието ще подарят на здравните власти огледални инсталации, които пресъздават заболяването им - една за Министерството на здравеопазването и една за Националната здравноосигурителна каса.
 
"Нека нашите държавници се огледат в огледалата и се поставят на наше място - да живееш с непрекъсната болка и открити рани 24 часа, 365 дни в годината, без подкрепа от никого", заявяват пациентите.
 
Те изтъкват, че за държавата тяхната болест не съществува.
NEWS_MORE_BOX
 
Вече повече от година пациентите очакват здравното ведомство да вземе решение за лечението им. В момента държавата не покрива нито разходите ни за болнично, нито за домашно лечение.
 
Гнойният хидраденит е хронично, изключително болезнено, все още слабо известно в България заболяване. Към момента диагностицирани са не повече от 100 души.
 
Болестта протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините. Трайно лечение няма, но има начини заболяването да се контролира и пациентите да живеят нормален живот.
 
При неадекватно поддържащо лечение гнойният хидраденит прогресира и води до пълна, стопроцентова инвалидизация на човека.