С общо писмо диабетните организации в страната благодариха на д-р Даниела Дариткова за проявената подкрепа и съпричанстност към проблемите на хората с диабет у нас. Председателят на Здравната комисия към Народното събрание и пациенти се срещнаха преди седмица, по време на Кръглата маса „Заедно можем да победим диабета“. По време на форума бе договорено създаването на работна група, която да подготви и внесе в Министерство на здравеопарзаването и Парламента за обсъждане и приемане на Национална програма за борба със захарния диабет.


В благодарственото си писмо пациентските организации припомнят, че над 442 хил. са българите с диабет по последни данни на IDF, още 300 хил. са хората с предиабет, на практика няма семейство в страната, което да не е засегнато от това заболяване в една или друга степен.


„Мащабът на проблема става още по-ясен, когато се вземе предвид броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване, застаряването на населението, обездвижването, които са основни рискови фактори за отключване на диабет тип 2. Ако искаме да се справим с всичко това, трябва да действаме заедно, както стана на кръглата маса, която организирахте.Тя даде възможност да бъдат обменени мисли и опит от три страни – лекари, институции и пациенти, да бъдат споделени резултатите от постигнатото досега и заедно да начертаем нови пътища за справяне с един от бичовете на XXI век – диабета, в името на пациентите и на една по-здрава нация.
Отчитайки огромните постижения при лечението на диабет в България и заплащането от здравната каса на всички съвременни терапии, на срещата в Парламента по категоричен начин стана ясно, че е нужно да се подобри превенцията на диабета и обучението на пациентите за постигането на по-добър контрол над заболяването.


В тази връзка приветстваме и благодарим за разбирането и ангажираността Ви да се работи в посока за създаване на Национална диабетна програма, на работна група в Министерство на здравеопазването, на нова процедура в Националния рамков договор за 2019 г., както и да се направи ревизия на изискванията за наблюдение на хората с диабет от общопрактикуващ лекар и специалист.


Даваме си сметка, че за осъществяването на всички посочени действия е нужна добрата воля на изпълнителната власт, както и на съсловните организации – Български лекарски съюз, в чиито правомощия се намират тези промени...


Ние сме убедени, че с общи усилия и воля ще успеем да постигнем целите, които заедно заложихме...“, е записано в писмото на пациентските организации до д-р Дариткова.