Ракът на белия дроб остава сред най-смъртоносните видове рак. Той причинява повече смъртни случаи, отколкото рака на гърдата, простата и дебелото черво.

 

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените.


 

Преживяемостта от него зависи до голяма степен от етапа на диагностициране: колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова по-добра е прогнозата.

 

Ноември е обявен за месец за борбата с рака на белия дроб. По този повод в София ще се проведе онлайн семинар, посветен на симптомите, възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение на едно от най-разпространените злокачествени заболявания.

 

По време на събитието ще бъде представена актуална информация за заболеваемостта от рак на белите дробове, необходимостта от своевременна диагностика и лечение, както и възможностите на съвременната терапия

 

Ще бъде поставен акцент и върху диагностиката и лечението на пациентите с онкологични заболявания в условията на пандемията от Ковид-19.

 

Световните анализи сочат, че поради страха от коронавируса много пациенти пренебрегват лечението си, което води до влошаване на здравословното им състояние и качеството на живот.

 

Семинарът ще се състои на 27 октомври, вторник, от 13:00 ч., и се организира от АстраЗенека – България.

 

В него ще вземе участие началникът на Отделението по медицинска онкология в Онкологичен център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище д-р Росица Кръстева.

 

По данни, публикувани на сайта на Global Cancer Observatory, през 2018 г. в световен мащаб са регистрирани приблизително 2,1 млн. случая на белодробен карцином и 1,8 млн. смъртни случая вследствие на заболяването.

 

Статистиката за Европа за същия период отчита близо 390 хил. смъртни случая от белодробен карцином.

 

Това представлява 20% от всички смъртни случаи, свързани с онкологични заболявания на Стария контитент.