Пациентите с болестта на Бехтерев от Русе, Варна, Хасково, Кърджали, Чирпан, Стара Загора и Балчик сигнализират, че аптеките им отказват биологични лекарства. Причината е забавянето от страна на здравната каса на плащанията към фармацевтите.

По този начин става невъзможно за повечето аптеки да закупуват скъпоструващите медикаменти, които са животоспасяващи за болните с ревматологични заболявания, обясни на пресконференция Живко Янков, председател на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев. Касата е изплатила задълженията си към аптеките само за първите две седмици на октомври 2010 г., уточни той. От асоциацията подчертаха за изключително трудната комуникация със здравната институция и безотговорното отношение към проблемите на пациентите.

Председателят на сдружението изрази тревога по повод отказ на НЗОК да утвърди протокол за биологични средства на пациент от организацията. Въпреки че той е преминал през лекарска комисия, Касата приема, че е излекуван и няма повече нужда от лечение, отбеляза Живко Янков. Той напомни, че болестта на Бехтерев е хронична и прогресираща и ако пациентът не е в състояние на трайна клинична ремисия, заболяването се изостря.

Протоколите, които се издават, са за 6-месечно лечение. За да продължи да се лекува, пациентът трябва да получи разрешение за удължаване на срока.

Здравната каса не изготвя самите протоколи, чрез които се дава позволение за лечение на пациентите, а само ги утвърждава след извършването на медицинска експертиза. „При положение, че самите специалисти по ревматология са препоръчали лечение на болния и касата го утвърждава, каква е логиката тя да спира съответния протокол“, пита председателят на пациентската организация.

Според Европейската лига срещу ревматизъм, лечението с биологични средства трябва да продължава минимум 1 година, като то не се спира, а се намаляват единствено дозите от лекарствата.  

Пациентите с болестта на Бехтерев пишат много добър 4,76 на лекуващите ги ревматолози в България. Оценката е поставена на база на пациентско проучване „Оцени своя ревматолог“, направено сред 480 души. От сдружението, обаче, подчертаха за липсата на лекари ревматолози у нас – техният брой е 80-100, а болните с ревматологични заболявания са над 100 хиляди.

Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България вече е факт, съобщиха нейни представители. Идеята на създаването й е да се обединят всички пациенти с този вид заболявания, за да се борят с многобройните проблеми, които са поставени пред тях, обясни Цвета Апостолова, председател на новоформираната асоциация.

 


Женя Величкова