Национално представителните организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените от Министерство на здравеопазването промени в наредбата за медицинската експертиза, предаде БНТ. Новината идва веднага след Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, в което вчера участваха министрите на здравеопазването и социалната политика.


Хората не приемат промените, защото смятат, че отново ще има ощетени. 19 на сто от хората с увреждания, които от август до декември миналата година са се преосвидетелствали от ТЕЛК, са получили по нисък процент на увреждане, обяви омбудсманът Мая Манолова. Тя е внесла своето становище, което, по думите ѝ, ще е в полза на над 8-те хиляди ощетени, коментира омбудсмана пред БНР.


По сега действащите правила при определянето на процентът увреждане с най-голяма тежест е водещото заболяване, а съпътстващите се вземат предвид, ако поне две от заболяванията носят 50%.



„Проблемът ще се реши, след като хората започнат да преминават през индивидуална оценка, а не през комисиите ТЕЛК“, категорична бе Мая Манолова.


Малко по-късно стана ясно, че всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август 2018 г., ще могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях. За част от болестите ще се дават по високи проценти, обясни и председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев.


„Когато се промени и Приложение 1 и отново се създадат по-благоприятни режими за определени видове заболявания, те отново трябва да преминават. Тоест трябва да изчакаме целия процес на промени, които предстоят, в рамките на месец – месец и половина – това считам, че е по-разумният вариант, и едва тогава, когато се стабилизира нормативната база, да се даде право на хората да преминат отново на преоценка. Подобно мнение изрази и министър Ананиев – всички хора ще имат право да бъдат преосвидетелствани“, допълни Долапчиев. Решението бе определено от омбудсмана като крачка напред, но недостатъчна.