Пациенти на Психиатричната болница в Курило събират пари за линейка. За това алармираха те пред Bulgaria ON AIR – оказва се, че от години лечебното заведение извозва пациентите в нужда с леки автомобили, а наличната линейка е почти 20-годишна и има нужда от ремонт. Затова техни роднини събират средства за закупуване на нов автомобил и ремонт на старата линейка.


„Благодарна съм на хората, че са предприели подобна инициатива, тъй като наистина имаме нужда от линейка. От друга страна обаче съм категорично против подобен тип благотворителности, когато става въпрос за здравето на хората“, отбеляза в студиото на „България сутрин“ директорът на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова.


Тя потвърди, че настоящата линейка е пристигнала в болницата на 15 години и за ремонтите й за похарчени над 20 000 лв. „Ние не искаме оборудван реаномобил, защото нямаме реаниматор, но ни трябва линейка, в която ако пациентите имат нужда да имат къде да легнат“, поясни д-р Гълъбова. На персонала се налага веднъж, два пъти седмично да организира превоза на нуждаещи се пациенти до други лечебни заведения, защото пациентите със психични заболявания имат същите заболявания, каквито имат и психично здравите хора. „А понякога дори и по-сериозни. Когато трябва да легнат трябва да има къде, а не човек със счупена тазобедрена става да бъде поставян в леката кола“, посочи още тя.Междувременно, докато тече кампанията на пациентите, лечебното заведение е получило линейка втора употреба. Тя обаче също не е в добро състояние и за ремонта ѝ са били необходими 3600 лв. 


В момента в болницата в Курило има 130 психично болни. Транспортът, с който разполага са две леки коли. Едната е закупена през 2014 г., другата е била дарена на клиниката от бащата на пациентка в края на миналата година.


Д-р Гълъбова подчерта, че въпреки усилията на пациенти и персонал за подобряване на условията в лечебното заведение, най-големият проблем остава местонахождението на болницата. „Трябва да бъдем преместени в София, защото както и да оборудваме болницата, тази отдалеченост не е добра за нашите пациенти. Подобни болници не може да бъдат в гората - тези пациенти имат нужда от ресоциализация и семействата им да бъдат близо до тях, а не да взимат отпуск за да ги посетят“.

 

Още по темата може да проследите във видео материала