Пациентски организации настояват да бъде създаден Фонд за обезщетение при некачествено лечение.

 

Мотивът е, че към момента много рядко пациентите получават обезщетение заради нанесена травма вследствие на лекарска грешка.


 

Оказва се, че в 99% от случаите на увреждане заради лекарска грешка Прокуратурата отказва да образува дело, а съдилищата не допускат до разглеждане 90 на сто от исковете, показва справка на Нова тв.

 

Една от пречките е, че вещите лица, които правят експертизите, много често са обвързани с определени лекари и болници, смятат представителите на пациентските огранизации. Според тях създаването на такъв фонд ще реши проблема.  

 

Само за миналата година има подадени стотици жалби от недоволни пациенти в Изпълнителната агенция "Медицински одит". Множество оплаквания са подадени и в различните пациентските организации.

NEWS_MORE_BOX

 

От Министерство на здравеопазването вече са пуснали в ход действия, които да засилят контрола върху лекарите и отношението към пациенти, като промени в Закона за здравното осигуряване предвиждат пациентите да могат да оценяват болниците.

 

Така, ако срещу дадена болница има много оплаквания здравната каса може да прекрати договора си с нея.

 

Предложението е половината пари в този фонда да идват от застраховките професионална отговорност, които медиците по закон трябва да сключват, а останалите средства от държавния бюджет.

 

Само у нас около 7000 пациенти годишно умират в резултат на допуснати медицински грешки. Данните са от изследване на Световната банка, проведено през 2008 г. по поръчка на Националната здравноосигурителна каса.