Пациенти подготвят пети национален протест. Причината е липсата на жизненоважни лекарства за тяхното лечение. Освен, че диабетиците нямат инсулин, на пазара у нас не се намират и много други медикаменти в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологични заболявания, съобщава Bulgaria ON AIR.
 
Паралелният износ експортира голяма част от лекарствата в чужбина, което е легално, но това оставя много групи пациенти в риск от невъзможност да се лекуват, обясни Марияна Александрова от движение "Диабет и предиабет". 
 
"Освен инсулините разбрахме, че проблем има и с нискомолекулните хепарини", каза още тя. И уточни, че са внесли петиция с над 2500 подписа при министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана. Основното им искане е временна забрана за реекспорта на лекарства. 
NEWS_MORE_BOX
 
"Детето ми е 4 години и половина с диабет, няма инсулин на пазара. Мина един месец откакто се сформира среща, за да може да се разреши проблемът. Без да искаме стимулирахме тези търговци, които изнасят лекарствата, да го направят в по-голяма степен", коментира Наталия Иванова. 
 
"Отново нашите политици показаха липсата на всякакво желание хората с увреждания да живеят достойно. Никаква заинтересованост да се променят нещата, нито една от големите политически партии дори не ми отговори", каза от своя страна Вяра Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата.
 
В средата на февруари от МЗ предложиха мерки, с които да ограничат паралелния износ на лекарства. Според представителите на ресорното министерство, това ще стане след като се въведе по-строг контрол върху търговците на медикаменти. 
 
Общо 115 жалби за липса на лекарства са получени в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители само през януари 2017 г. 
 
Вижте повече от видеото: