Пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация и техните близки започнаха безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев. Поводът е, че повече от две години след приключване на Договора за белодробни трансплантации с Университетската болница във Виена, у нас все още няма нито един българин, включен в европейската листа на чакащи за тази операция.


В България белодробни трансплантации не се извършват, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за тази дейност. Единственият договор с клиниката в Австрия, където се приемаха българи, бе подновен в началото на годината, но там бе извършена само една трансплантация – на варненката Илияна Христова. След това клиниката спря да приема чужденци. Това потвърди и здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. “Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори“, обобщи проблема министъра.  


Обещанието на Министерството на здравеопазването е белодробни трансплантации да могат да се извършват в България през 2021 г. Министър Ананиев допълни, че вече е направил и предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. „Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа – САЩ, Русия, Китай“, допълни Кирил Ананиев. Предложението вече е на етап обществено обсъждане.Междувременно четирима български лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 14 наши специалисти, в това число кардиохирурзи, пулмолози, анестезиолози и физиотерапевти. Предложената от министъра Националната програма за насърчаване на донорството, пък предстои да бъде утвърдена от Министерски съвет.


По последни данни на агенция „Медицински надзор“ 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас. След създаването на агенцията България е предоставила по линия на Евротрансплант 7 органа, 4 от които – бял дроб.


„Наблюдава се една тенденция към това да не се работи и да не се намери решение на проблема. Договорът, който имахме с Виена, изтече в края на май 2017 г. Напомннихме на здравното министерство с протести и оттогава насам мина повече от година и половина - има една направена трансплантация. След нея нито един българин няма шанс да бъде лекуван“, заяви Тодор Мангъров от протестиращите в „България сутрин“.


Пред Bulgaria ON AIR пациентите обявиха, че държавата трябва да подкрепи донорството, да намери клиника, където да се правят трансплантации на българи и да сключи договор с нея. Те допълниха още, че на пациентите, борещи се за живота си, се налага сами да правят кампании за набиране на средства и да търсят решение  в чужбина. „Ще протестираме колкото е необходимо, защото това са системно нерешавани проблеми с десетилетия“, категорични бяха те.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.