Над 20% от децата, родени у нас, са с астма заради техните родители, които са пушачи. Пасивното пушене и вторичният никотинов дим са сред основните причини за развитието на болестта при малчуганите. Това обяви пред Bulgaria ON AIR д-р София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Тя и Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА), коментираха в студиото на "България сутрин" защо не трябва да се пренебрегва пасивното пушене при най-малките. 
 
Всяка бъдеща майка трябва да спре пушенето поне година преди да зачене. Родителите и роднините не бива да пушат в домашни условия или в градинките, когато децата си играят около тях, защото ги обричат на астма и други дихателни проблеми, смятат специалистите. „Пасивното пушене може да бъде разгледано до раждането на детето и след това. До раждането на детето това е пушенето на майката по време на бременността. Статистиката е тревожна, защото по данни на националния център за обществено здраве 60% от българките пушат по време на бременността, което е една изключително висока цифра“, обясни д-р Ангелова. 
 
„По данни на Световната здравна организация се знае, че една жена, която пуши, трябва да спре от порядъка на 6 месеца - 1 година, преди да зачене, за да не се разболее плодът от редица болести като бронхиална астма", каза още тя. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако майката пуши по време на бременността, то рискът детето да развие бронхиална астма е 50%. Ако тя пуши в дома след раждането, има около 25% детето да развие астма. Процентът се увеличава до 50, ако и двамата родители употребяват цигари, да не говорим, ако има и други членове на семейството, които са пушачи, изтъкна пулмологът. 
 
Пушенето в домашна среда изключително много предразполага децата да развият астма, каза от своя страна Диана Хаджиангелова. "Ние провеждаме информационни кампании в детските заведения, свързани с асмата, доста дълги години. Ние направихме едно проучване, което да подпомогне лекарите и се оказа, че 80-90 % процента от родителите пушат“, каза Хаджиангелова. Според нея родителите се притесняват, че детето има астма, но не признават от къде идва проблемът. 
 
Още от разговора може да видите във видеото: