Парламентът дебатира днес по третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Мотивите за вота на БСП са за състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на министър Кирил Ананиев и алтернативата на БСП в сектора. Темите на предишните два вота на недоверие към управляващите бяха корупция и национална сигурност. Червените депутати внесоха в деловодството на Народното събрание подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ още на 15 октомври.


Днес в отсъствието на премиера Бойко Борисов и с кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание. В залата е почти цялото правителство - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на културата Боил Банов и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.


Недоволни от липсата на премиера от опозицията още в началото попитаха: „Нормално ли е премиерът Борисов и ресорният вицепремиер Валери Симеонов да не присъстват в залата. От самото начало започвате да неглижирате този инструмент, какъвто е вота. Още повече, че гражданите очакват този, който ръководи държавата, да си каже тежката дума по темата за здравеопазването“.Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ) отговори, че е разговаряла с премиера, докато той е в чужбина. „Вярвам, че той духом е с нас“, добави тя.


„Целта на този вот на недоверие е не само правителството да подаде своята оставка, но и хората да разберат, че здравеопарзавето у нас не функционира правилно и гълта все повече пари, а нито пациентите, нито лекарите са удовлетворени от качеството му“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков пред БНТ. Той бе категоричен, че здравеопазването функционира в нарушение на българската Конституция, защото здравето на хората е превърнато в търговия. „В здравеопазването е нужна истинска промяна и реформа, а не просто събиране на повече пари от хората“, заяви Гьоков.


Дали ще е успешен вотът на недоверие, ще стане ясно следващата седмица, тъй като гласуването не може да е по-рано от 24 часа след дебатите.