Експерти от Световната здравна организация прогнозират, че пандемията, предизвикана от  новия грипен вирус А (H1N1) ще продължи около две години.

 


В бъдеще, вирусът може да се проявява по-слабо и ще стане част от картината на обичайните сезонни грипове. Това обясни пред БТА акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.
 


 

По думите му пандемията на вируса ще продължи около две години, като през първата година е възможно да има до две вълни на разпространение.
 

 

Такова разпространение на вируса се е наблюдавало през месеците юли и август в южното полукълбо, когато там е зимният сезон, отбелязва микробиологът.
 

 

Акад. Гълъбов посочи, че прилагането на ваксините срещу  А (H1N1) също ще окажи важна роля за ограничаване на разпространението му през следващите две години.
 


Микробиологът обяснява, че имунологичната памет у хората над 60 години дава известна защита, която се изразява в по-ниска заболеваемост и в по-лекото му протичане.
 

 

При младите и при хората във възрастта до 40 години се наблюдава т. нар. цитокинова буря или свръхреакция на имунната система, посочи акад. Гълъбов.
 

 

Той отбеляза, че най-уязвимите групи спрямо новия грипен вирус са децата, бременните, пълните хора и хората със заболявания на дихателната и на сърдечно-съдовата система.
 

 

Понякога при новия вирус има и стомашно-чревни симптоми. Клиничната картина на А (H1N1) и на сезонния грип е общо взето идентична и се характеризира с внезапно начало - с висока температура, с болки в мускулите и с други прояви на т.нар. оксидативен стрес, обясни микробиологът.
 

 

Според акад. Гълъбов към пандемичния грип е чувствително цялото население на Земята, въпреки, че е налице все пак имунологична памет в известен процент от заразените.
 

 

На въпрос дали е необходимо да се приемат препарати за засилване на имунната система, директорът на Института по микробиология смята, че е подходящо приемането на "Esberitox N" в продължение на целия период на епидемията.
 

 

Препаратът е на билкова основа, съдържа екстракт от три растения и има доказана ефективност като имуностимулатор при вирусни инфекции на дихателните пътища. Данни за този препарат са публикувани в елитни научни списания, каза акад. Гълъбов.
Попитан дали България не закъснява спрямо другите страни със снабдяването с ваксини срещу новия грипен вирус, ученият каза, че не знае кога е била направена заявката от  Министерството на образованието.
 

 

Естествено, изпреварват ни страни, в които се произвеждат ваксиналните препарати, добави той.