Броят на болните от грип в страната расте. Обратно на очакванията на епидемиолозите, че пикът на грипа е преминал, инфекциите най-вече при деца се увеличават. 


„Случаите на заболелите категорично са се увеличили. Пикът е тази седмица, като грипната инфекция се измести в ранна детска възраст. Досега боледуваха децата от 5 до 14-годишна възраст, а през последната седмица грипът атакува най-малките от 0 до 5 години“, съобщи пред БНТ и БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев.


По думите му паниката от китайския коронавирус, обхванала целия свят, също е причина в България да се отчита бум на статистиката на грипната заболеваемост. „Хората се страхуват и при най-малките симптоми търсят лекарска помощ“, добави експертът.Въпреки това от днес Столична Регионална здравна инспекция (РЗИ) отменя грипната епидемия на територията на област София-град. От утре учениците в столицата се връщат в клас. Отменя се и грипната епидемия в област Монтана.


Новите области, на които се отчита по-висока заболяваемост от грип са Враца, Ловеч, Априлци, Летница. От вчера там е обявена грипна епидемия и до второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се и женските и детските консултации.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в в началото на януари по-чести са били случаи на щама Н1N1 – така наречения свински грип, а сега вече два пъти повече се доказва H3N2 – грип от генетичната група Канзас.


В края на януари 49-годишен русенец загуби живота си след фатални усложнения от прекаран грип – двустранна пневмония. Първоначално пациентът е бил лекуван в болница за белодробни заболявания, а по-късно е преместен в интензивното отделение на болница „Канев“. Въпреки усилията на медицинския екип, мъжът е починал за 48 часа.