МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч ще бъде в по-добро състояние в най-скоро време. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в Министерски съвет. „Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, работата по който започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който то ще може да бъде ефективно“, каза той. 

 

Министърът е провел няколко срещи с кредиторите на ловешката болница. Целта им е била сваляне на наложените запори по сметките до минимален размер. По думите на Ананиев, първоначалният запор е бил в размер на 800 хил. лв., като в момента блокираните средства на лечебното заведение са в размер на 80 хил. лв. „На практика това означава, че след като получи парите си от НЗОК, екипът на МБАЛ ще се разплати с 80 хил. лв. с кредиторите, а с останалата част ще могат да се платят заплатите за месец септември и да бъдат закупени кислород и основни консумативи и медикаменти, необходими за работа в болницата“, посочи той. 


 

За тримесечния период на преструктурирането ще важи същият механизъм на работа с кредиторите – да бъде блокиран максимално малък размер средства. До тогава се очаква оздравяването на лечебното заведение да бъде факт, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Екипът на министъра води преговори с кредиторите на всички болници, които са с 50 и повече процента държавно участие и са в тежко финансово състояние. Ананиев разкри, че е готов планът за оздравяване на болницата във Враца и са взети мерки за изпълнението му. 

 

Както съобщихме по-рано, до 20 декември трябва да станат ясни резултатите от проверките на договорите на болници в цялата страна, които стартираха МВР и Министерство на здравеопазването