До края на годината ще заработи дългоочаквания в града Център за майчино и детско здраве към Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Иван Селимински" в Сливен. Това съобщават от лечебното заведение.

 

Той е насочен към всички бременни и родилки, новородени и деца до 3-годишна възраст и членове на семейството. Фокусът ще бъде върху уязвимите семейства и децата в риск, включително ромските.


 

Услугите ще се предоставят безплатно на територията на цялата област Сливенска област.

 

В него ще се извършват консултации за подготовката на родителството, основни грижи за новороденото и малкото дете, успешното кърмене, захранване и здравословното състояние на детето, възпитанието, както и различни други проблеми, с които могат да се сблъскат младите родители.

 

Центърът първоначално ще заработи в Сливен, а след това ще има изнесени работни места в Котел, Твърдица и Нова Загора. Основен акцент сред дейностите на центъра ще бъдат домашните посещения.

NEWS_MORE_BOX

 

Медицинските сестри и акушерки ще информират, консултират, показват специфични грижи за децата, обучават родителите, емоционално и социално ще ги подкрепят, ще насочват и подпомагат семействата към здравни и социални услуги и ще сигнализират за деца в риск.

 

Проектът е финансиран с дарения на клиенти и служители на "Пощенска банка" в партньорството с УНИЦЕФ и е на обща стойност около 800 хил. лв.

 

Сливен е избрана за приоритетна област за УНИЦЕФ поради фактори като високата детска смъртност, ранното напускане на образователната система и високата степен на институционализация и изоставяне на деца.

 

В момента тече набирането на медицински сестри и акушерки. Те ще преминат обучение, проведено от Медицинския университет във Варна, който регулярно участва в обмяна на опит с медицински сестри от Националната служба по здравеопазване на Великобритания.

 

Обученията продължават интензивно със специализирани семинари по различни теми, свързани с развитието и грижата за малките деца, включително кърмене, справяне с нежелано поведение, насърчаване на социалното, познавателно и емоционално развитие на детето от раждането, създаване на привързаност между родителя и детето и други.