Отварянето на зелените коридори за ваксиниране зависи от новите доставки на ваксини срещу коронавируса и вероятно ще се случи след началото на март.

 

Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Варна в отговор на въпрос за намалените доставки от ваксината на AstraZeneca.


 

В края на 2020 г. България е изпратила до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни трябваше да получи до юни.

 

В края на януари AstraZeneca съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.

 

На 22 февруари, когато стартира масовата имунизация, здравното министерство е било уведомено от AstraZenеca за ново редуциране на доставките – вместо двете очаквани доставки -  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), се очакват 52 800 дози в идните дни, без да е посочено точно кога ще пристигнат.

 

Зелените коридори за масова имунизация бяха закрити вчера заради новото неочаквано редуциране на доставките, предназначени за страната ни, обясни здравният министър.

 

Междувременно председателят на AstraZeneca Паскал Сориот посочи пред евродепутати, че компанията ще увеличи доставките си за ЕС през второто тримесечие и дори изрази надежда, че ще бъдат доставени първоначално договорените количества.

 

Той участва във виртуално изслушване на Европейския парламент, заедно с директорите на други фармацевтични компании, подписали договори за доставка на ваксини с Европейската комисия, включително CureVac, Novavax и Moderna.

 

Паскал Сориот посочи, че AstraZeneca ще достави на ЕС 40 млн. дози от ваксината си срещу Ковид през първото тримесечие на тази година. Това е значително по-малко от първоначално договорените между 80 и 120 млн. дози за същия период, предава Euronews.

 

Той обясни, че доставките за ЕС се бавят заради ниския брой дози, които се добиват в биореакторите на европейските заводи на AstraZeneca.

 

За да компенсира намалените доставки от AstraZeneca, здравното министерство е договорило допълнителни 1 млн. дози от иРНК ваксината на Pfizer и 480 000 дози от ваксината на Moderna. Те трябва да се доставят в периода от март до юни.

 

Здравният министър посочи, че ваксините, необходими за участниците в изборния процес, се пазят и съхраняват в РЗИ по места. Членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, пожелали да се ваксинират, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19.

 

Тече имунизирането и на изявилите желание членове на секционни избирателни комисии, както и на общинските и областни служители, имащи отношение към изборите.